About

Over mijn werk

oktober 2021

 

In het schilderen wil ik mij uitdrukken.

De zoektocht naar het voor mij waarachtige schilderij speelt zich af binnen de vraag naar het wat en het hoe, -oftewel onderwerp en hoe de verf op doek in dienst van het onderwerp betekenis kan krijgen. Wanneer die twee samenvallen is er iets nieuws aan de wereld toegevoegd.

Ik wil aansluiten op de ‘Grote Schilderijen Tentoonstelling’. Voor mij een metafoor (maar inderdaad ook de naam van een schilderijententoonstelling in het Stedelijk Museum, Amsterdam, 1985: ‘La Grande Parade’, de afscheidstentoonstelling van Edy de Wilde). Ik wil een traditie voortzetten, en die traditie zo levend en vitaal als maar kan in het nu gestalte geven.

In de laatste jaren speelt fotografie een rol in mijn keuze voor de onderwerpen van mijn schilderijen. Al fotograferend laat ik een persoonlijk portret van mijn ‘Hometown’ (en dat is Tilburg) groeien. Met mijn stad heb ik een haat-liefde verhouding.  Weemoed, verwondering en afgrijzen zijn naaste buren. Mijn stad stopt niet bij de stadsgrenzen.

Deze laatste jaren ontstaat werk in deze twee media: schilderen en fotografie. In de (analoge) fotografie zoek ik de overstijging van het letterlijke door onderwerpkeuze (toeval en ontmoetingen), kadrering, licht, de onvoorspelbaarheid (en magie) van analoge film. (Instagram @bertilneijts)

 En in de schilderijen stap ik hierin door, -de indrukken verzamelt door de zoeker van de camera wil ik doorzetten, niet letterlijk maar wel weer verder brengen, vertalen in verf, kleur, atmosfeer, factuur. De ramen van de metafysica moeten open.

In de werken van de laatste tijd voelt het alsof mijn schilderijen steeds meer schilderij worden. Dat vind ik een goede ontwikkeling.

Kleurwerking, lichtwerking verdiept zich. De verf doet steeds meer wat ik wil (al blijft het knokken).